Zvizdić, Bevanda i Šarović s komesarom Hahnom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović,  razgovarali su danas u Sarajevu sa komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanessom Hahnom, saopšteno je iz Službe za informisanje VM BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo postignutim mandatnim rezultatima Vijeća ministara BiH na putu EU integracija, podsjećajući da je implementiran čitav niz  aktivnosti i mjera sa EU agende, od stupanja na snagu SSP-a, usvajanja seta cjelodržavnih strategija, značajne realizacije reformske agende i rasta ključnih makroekonomskih parametara, mehanizma koordinacije, kao i činjenicu da je Vijeće ministara BiH dostavilo usaglašen paket Odgovora na dodatna pitanja.

Rekao je da je prethodna godina  bila izuzetno važna za BiH i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive, te da građani BiH veoma cijene pojačani angažman EU u regionu koji je dodatno ojačan objavljivanjem Strategije kredibilne perspektive proširenja.

Govorio je i o regionalnoj saradnji i rekao da je u proteklom periodu Evropska komisija bila istinski partner u promovisanju pozitivnih procesa te kreiranju ohrabrujućih narativa kako unutar regiona, tako i od odnosu regiona prema zemljama članicama EU.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio optimizam  da će jedna od pozitivnih priča iz regiona ove godine biti i ona koja se tiče Bosne i Hercegovine.

 „Istinski se nadamo da će 2019. godina biti zapisana u historiji BiH kao godina kada smo napravili značajan iskorak u procesu EU integracija sticanjem statusa kandidata“, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić, posebno naglašavajući važnost takvog napretka za mlade ljude u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić pozvao je komesara Hahna da bude gost na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i poslovnom sastanku – investicijskoj konferenciji u Sarajevu od 7. do 9. maja 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars GunnarWigemark.

S. R.

(NovaSloboda.ba)