GU Mostar: Zlonamjerne i ničim utemeljene optužbe predstavnika NVO Futura

Optužbe koje su račun Grada Mostara, gradonačelnika i JP Vodovod, na konferenciji za novinare, iznijeli predstavnici nevladinog udruženja Futura, a tiču se projekta rada postrojenja za tretman otpadnih voda – pročistača, predstavljaju samo još jednu u nizu zlonamjernih i ničim utemeljenih, stoji u današnjem saopštenju Gradske uprave Mostar.

Kako se navodi, istina je kako  se projekt izgradnje pročistača radio po principu „ključ u ruke“, što znači da Grad Mostar nije direktno uključen u transfer finansijskih sredstava, čime u potpunosti odbacujemo i opovrgavamo bile kakve malverzacije koje su smišljeno plasirane u javnost.

Iz GU Mostar naglašavaju kako je projekat  izgradnje  i finansiranja pročistača vođen pod nadzorom Svjetske banke (WB) i sam projekst još je u probnoj fazi, odnosno radi s jednom trećinom kapaciteta, i pod odgovornošću  je izvođača radova grčke kompanije Aktor. Što vrlo jasno i konkretno znači da nije uopšte predat investitoru – Gradu Mostaru na upravljanje.

Kako stoji u saopštenju, optužba da se građani Mostara kontinuirano i godinama truju je neistina i u funkciji određene politike, a što najbolje znaju oni koji ove neistine plasiraju i s kojima uznemiruju javnost i građane Mostara, kao i njihovi naručiocii nalogodavci.

To najbolje potvrđuje neosporna činjenica da je spomenuto postrojenje počelo s probnim radom tek u junu 2018. godine i da se mulj počeo proizvoditi u zadnjih četiri mjeseca, te da isti sadrži sve one materije koje u većoj ili manjoj koncentraciji sadrži mulj i u drugim postrojenjima u BiH.

U prilog te činjenice, kako se navodi, govori i Izvještaj hemijske analize parametara dehidriranog mulja sa Postrojenja otpadnih voda u Mostaru  broj: 02-24-1-1-160-6/19, a koga je izradio Federalni zavoda za agropedologiju iz Sarajeva na zahtjev JP Vodovod Mostar.

U tom Izvještaju Federalnog zavoda za agropedologiju iz Sarajeva stoji da upotreba mulja u poljoprivredne svrhe nije moguća, te da se predmetni mulj ne može koristiti kao kondicioner na poljoprivrednom zemljištu, ali da se može/treba odlagati na uređenoj gradskoj deponiji.

Istina je da postoji problem u odlaganju mulja zašto što se mogućnost deponovanja na deponiji osporava od strane same Deponije, te je u tom pravcu zakazan sastanak 10.6. 2019. s predstavnicima federalnog Ministarstva okoline i turizma, a koji su, inače, zaduženi za izdavanje okolinske dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju.

Takođe, u okolinskoj dozvoli, koju je izdalo spomenuto ministarstvo iz 2018. godine, stoji eksplicite da će se dehidrirani mulj s postrojenja pročistača odlagati na navedenoj deponiji.

“Tvrdnje iznesene na jučerašnjoj konferenciji da se ovdje radi o inkrinimisanim radnjama, kako za trošenje novca za izgradnju pročistača, broja uposlenika, menadžmenta, te da uposlenici na postrojenju nestručni,  su zlonamjerne, neutemeljene i politički motivisane.

Napominjemo kako je trošenje novca za projekat izgradnje pročistača rađeno pod nadzorom Svjetske banke koja je odobravala i kontrolisala svaku isplatu. Na postrojenju ne radi 50 radnika kako su javnost obmanuli iz Future, već se radi o duplo manjem broju uposlenih, tačnije 22 i svi su oni stručno osposobljeni za posao koji rade”, stoji u reagovanju Gradske uprave Mostar.

(NovaSloboda.ba)