Oblačno u Bosni, pretežno sunčano u Hercegovini

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka. U Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan Sedlo 15, Drvar 17, Bugojno, Jajce, Sarajevo i Sokolac 18, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zenica 19, Banja Luka, Bihać, Livno i Zvornik 20, Bijeljina, Brčko i Gradačac 22, Grude i Trebinje 23, Neum 25, Stolac 26, Mostar 27 stepeni.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana. U Hercegovini pretežno sunčano. Ponegdje u Bosni je moguća slaba kiša ili lokalni pljuskovi rijetko praćeni grmljavinom.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 25 do 30, na jugu do 33, na jugu do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Više svježine tokom noći i jutra, uz miran san, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz izraženiji osjet sparine poslije podne.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja.

Opšta slika će biti ljepša u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Vožnju prilagoditi trenutnim uslovima i stanju na putu

Zbog povremenih lokalnih padavina, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putu. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja

Kolovoz je ovog jutra pretežno suh, a vidljivost zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Sanacioni radovi izvode se na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, zbog čega je na snazi obustava saobraćaja. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera. Putnička vozila mogu koristiti alternativni pravac R-445 Zenica-Tetovo-Nemila. Napominjemo da su i na ovom pravcu u toku radovi na asfaltiranju, tako da se na mjestima radova saobraća jednom trakom, uz povremene kraće obustave.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)