Barcelona konačno dovela Griezmanna

Francuski 28. godišnji fudbalski reprezentativac Antoine Griezmann postao je novi član španskog prvaka Barcelone, s kojom će potpisati petogodišnji ugovor, potvrdio je katalonski klub u petak u objavi na svom internetskom portalu.

“Barcelona je platila 120 miliona eura odštete, koliko je navedeno kao otkupna vrijednost za Antoinea Griezmanna u klauzuli ugovora s Atleticom iz Madrida”, stoji u službenom saopštenju, prenosi Hina.

“Igrač će potpisati petogodišnji ugovor s novim klubom, do 30. juna 2024. godine, a otkupna vrijednost biće 800 miliouna eura.”

Bio je to drugi Barcelonin pokušaj dovođenja francuskog napadača, koji je proveo pet godina u Atletico Madridu, u koji je stigao 2014. godine iz Real Sociedada. U prvom pokušaju, prije dvije godine, Griezmann je u posljednji trenutak promijenio mišljenje i odlučio ostati u Atleticu, s kojim je imao ugovor do 2023. godine i otkupnu klauzulu vrijednu 200 miliona eura. Ali, Atletico je 1. jula odlučio spustiti cijenu odštete na 120 miliona, što je Barcelona i platila.

Tokom pet sezona u Atleticu, Griezmann je postigao 133 pogodaka u svim takmičenjima, 2016. godine bio je proglašen najboljim igračem španske La Lige, a u sezoni 2017/18. postao je prvi igrač koji je ponio naslov najboljeg u Evropskoj ligi, u kojoj je Atletico trijumfovao. Dva puta je bio u najboljoj momčadi Lige prvaka (2015./16. i 2016./17.).

Za francusku reprezentaciju je postigao 29 pogodaka u 70 nastupa. Osvojio je naslov svjetskog prvaka 2018. godine u Rusiji, gdje su “Tricolori” u finalu pobijedili Hrvatsku sa 4:2, a Griezmann je bio realizator penala za 2:1 i izvođač slobodnog udarca, koji je prethodio vodećem pogotku, autogolu Mandžukića. Griezmann je bio proglašen za najboljeg igrača finala.

Bio je najbolji strijelac i najbolji igrač Evropskog prvenstva 2016. godine, na ko,e je Francuska, kao domaćin, poražena u finalu od Portugala.

(Fena)