Zrinjski uvjerljiv i u revanšu, Radnik ispao na penale, Široki poražen

Večeras su tri naša predstavnika odigrali utakmice prvog pretkola Evropske lige, od kojih je samo Zrinjski prošao dalje.

Zrinjski je u revanš susretu kvalifikacija za Evropsku ligu s 3:0 bio bolji od makedonskog predstavnika, Akademije Pandev, te je s ukupnih 6:0 prošao u sljedeću rundu.

I pored brojnih prilika i dva poništena gola Lendrića, rezultat je nakon prvih 45 minuta bio 0:0.

Za Zrinjski je u nastavku u igru ušao Miljan Govedarica, a to će se vrlo brzo pokazati presudnim. Krilni igrač Zrinjskog u 50. minuti promiješao je makedonski obranu, prošao po lijevoj strani i dao povratni pas prema Siniši Mandiću koji je sa šest-sedam metara pogodio za vodstvo “Plemića”.

Govedarica je u 79. minuti uz asistenciju upisao i gol, nakon što je s desetak metara iskosa pogodio suprotnu stranu gostujućeg gola.

U drugoj minuti sudijske nadoknade, Renato Gojković najbolje se snašao nakon kornera, te pogodio za konačnih 3:0.

Nakon 180 odigranih minuta Zrinjski je pokazao da je puno bolja ekipa, te zasluženo ide u sljedeće pretkolo Evropske lige gdje ga već za sedam dana čeka Utrecht. Prva utakmicu igra se u Holandiji, a revanš je 1. avgusta u Mostaru.

Radnik nije uspio odbraniti prednost iz prve utakmice protiv Spartaka. Klub iz Trnave na domaćem terenu slavio je sa 2:0, te se tako otišlo u produžetke, a zatim i penale nakon kojih je Spartak bio bolji sa 3:2 i plasirao se u drugo pretkolo Evropske lige. Radnik je tako zaustavljen na korak od historijskog uspjeha.

Junak utakmice bio je golman Spartaka, koji je odbranio penale Motike i Popare, dok je Plavšić šutirao preko gola, S druge strane, Bijeljncima nisu pomogle ni odbrane Kozića koji je zaustavio udarce Zahumenskog i Lovata.

I Široki Brijeg je završio svoj evropski izlet nakon što je poražen od Kairata i u Kazahstanu u revanš utakmici prvog pretkola Evropske lige (2:1) .

Najzanimljivije stvari sa ove utakmice desile su se u samom finišu. Prvo je u 89. minuti dosuđen penal za Široki. Siguran sa bijele tačke bio je Bagarić.

Ipak, već u drugoj minuti sudijske nadoknade Orazov je izjednačio na 1:1. Minutu poslije Kuat je pogodio za pobjedu domaćih od 2:1.