23. Maja 2019.

U petak promocija filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“

film

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Gradsko društvo Mostar u petak, 16. marta, u 20 sati, u Narodnom pozorištu Mostar, organizije promociju filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“, autora Avde Huseinovića u produkciji BANA – Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije..

Po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida; prezentovaće se neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima.

Riječ je o vrlo značajnom filmu, u kome su sabrane priče o viševjekovnom genocidu nad Bošnjacima cijele Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih država Balkana. Između ostalog, film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.

Projekciju filma slijedće osvrt i komentari autora, saopšteno je iz BKZ „Preporod“ – Gradsko društvo Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano