20. Juna 2019.

Adil Osmanović primio delegaciju Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Saveznoj Republici Njemačkoj Haris Halilović informisao je ministra Adila Osmanovića o najvažnijim aktivnostima koje provodi Savez, te o problemima u organizovanju dopunske nastave u Njemačkoj.

Halilović je naglasio da je Savez ponosan na rezultate koje je ostvario u proteklom periodu, posebno naglasivši da je od 2008. godine, kada je u Saveznoj Republici Njemačkoj postojalo 6 dopunskih škola, taj broj povećan na 36 dopunskih škola, koliko egzistira danas.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović upoznao je prisutne o nadležnostima Ministarstva civilnih poslova u oblasti obrazovanja, a posebno u dijelu koji se odnosi na organizovanje dopunske nastave u dijaspori, kao i o činjenici da je izrađen Nastavni plan i program za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi, te da je štampan Udžbenik za dopunsku nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole.

„Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uložiće dodatne napore i na rješavanju problema u oblasti dopunske nastave u inostranstvu, uključujući i doštampavanje Udžbenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Za sistemsko rješenje ove problematike potrebno je da se uključe nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima“, istakao je ministar Osmanović.

Na sastanku je naglašeno da trenutno u SR Njemačkoj živi 250 000 državljana BiH, od čega je 56.700 djece školskog uzrasta.

A. M.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano