21. Februara 2019.

Afganistanski predsjednik Ghani proglasio primirje s talibanima

ashraf-ghani

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u četvrtak je proglasio primirje s talibanskim pobunjenicima do 20. juna, kako bi se podudarilo s krajem muslimanskog mjeseca posta, ali je izjavio da će se borbe protiv ostalih militantnih grupa, kao što je Islamska država, nastaviti.

Talibani nastoje ponovo uvesti strogu islamsku vladavinu nakon njihovog svrgavanja u 2001. godini od snaga pod američkim vodstvom.

“Ovo primirje je prilika za talibane da se podsjete da im njihova kampanja nasilja ne donosi popularnost u narodu, nego ih dodatno otuđuje. S ovom objavom primirja mi naglašavamo snagu afganistanske vlade i volju naroda za mirnim rješenjem afganistanskog sukoba”, saopštio je Ghani u poruci na društvenoj mreži Twitter nakon televizijskog obraćanja naciji.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je u februaru ponudio priznanje talibana kao legitimne političke grupe u predloženom političkom procesu koji bi po njegovim riječima mogao okončati rat duži od 16 godina.

Ghani je predložio primirje i razmjenu zarobljenika između brojnih opcija, među kojima su novi izbori na kojima bi učesstvovali i militanti i razmatranje ustavnog sporazuma s talibanima na okončanju sukoba, u kome je samo u prošloj godini ubijeno više od 10.000 afganistanskih civila, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano