26. Maja 2019.

Akcija „Rebus“: Mrkvi i Ćapini obustavljene finansijske transakcije

5661de47-4db0-4a5a-91b6-79dab0765237-mrkva-preview

Kantonalni sud u Sarajevu juče je, po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, donio rješenje o obustavi finansijskih transakcija i privremenom oduzimanju finansijskih sredstava s bankarskih računa od osumnjičenih Adnana Mrkve i Amela Ćapina u ukupnom iznosu od 61.000 KM, izjavio je Feni portparol Tužilaštva KS Alen Hamzić.

Mrkva i Ćapina u ponedjeljak su s još tri osobe (Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići) uhapšeni u akciji „Rebus“ zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelima poreske utaje, falsifikovanja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

Privedene osobe sumnjiče se da su počinile navedena krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima Mrkva Group d.o.o. Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo.

Takođe, po prijedlogu Tužilaštva KS, Sud je jučedonio rješenje po kojem su Erminu Špilji, Adisu Biberoviću i Arifu Malići određene mjere zabrane napuštanja boravišta, oduzimanja putnih isprava i sastajanja sa svjedocima.

„Erminu Špilji još je zabranjeno obavljane osnovnih aktivnosti“, kazao je Hamzić.

Kantonalni sud u Sarajevu juče je prihvatio prijedlog Tužilaštva KS da se odredi pritvor za Adnana Mrkvu i Amela Ćapinu zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak ili da bi mogli napustiti zemlju.

Predmetna akcija je rezultat višemjesečnog rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu s Državnom agencijiom za istragu i zaštitu i Poreznom upravom FBiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano