24. Marta 2019.

Aluminij na životu još 7 dana, Uprava nema informacije o potezima Vlade FBiH

aluminij

Vršilac dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža izjavio je kako je mostarska firma uspjela osigurati još sedam dana opskrbe tvornice električnom energijom, no Pandža nema informacije o osiguranoj pomoći Vlade Federacije BiH Aluminiju, o čemu u ponedeljak pišu pojedini mediji.

Pandža je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao kako su uz veliko razumijevanje svojih poslovnih partnera uspjeli riješiti pitanje opskrbe električnom energijom zaključno s nedjejom navečer.

Električnom energijom Aluminij će sljedećih sedam dana opskrbljivati supsidijarna firma AL Trade.

“Ne smatram da je to neki veliki pomak. Kupili smo još par dana, a sve ovo činimo s nadom da ćemo osigurati dovoljno vremena da Vlada FBiH interveniše i da svojim mjerama riješit pitanje Aluminija”, istaknuo je Pandža.

Pojedini mediji u ponedeljak su javili kako je Vlada FBiH osigurala interventna sredstava za opskrbu Aluminija električnom energijom, no Pandža je kazao kako Uprava o tome nije obaviještena.

Po njegovim riječima, ako je ta informacija i tačna, radi se samo o interventnoj mjeri koja dugoročno ne rješava probleme Aluminija.

“Ja, iskreno, nemam informaciju o interventnim sredstvima. Ono što ja znam je da dopremijerka (Jelka Milićević) sa svojim timom intenzivno radi na rješavanju problema i pokušajima da se nađe najbolji model rješavanja problema”, istaknuo je.

Pandža je dodao kako je ključno pitanja provedba aneksa 8 sporazuma Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, odnosno osiguravanje subvencioniranih cijena električne energije za mostarsko preduzeće.

“Moramo biti svjesni da ako ćemo plaćati struju 70 ili 80 eura da ne postoji nikakav model održivosti firme. Niti jedna firma koja se uspješno bavi aluminijskim biznisom u svijetu ne može plaćati 75 ili 80 eura za megavat sat. Nijedna uspješna evropska firma ne plaća struju ni blizu 40 eura”, zaključio je v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar.

Nakon što mu je istekao ugovor o opskrbi električnom energijom, Aluminij je u ponedjeljak trebao biti iskopčan s elektroenergetske mreže, no u posljednji tren osigurana je opskrba strujom za 24 sata, a zatim i za sedam dana.

Iz Aluminija su upozorili kako bi neplanirano i naprasno isključenje s mreže dovelo do brzog hlađenja tekućeg aluminija što bi dovelo do havarije u proizvodnom pogonu. Takav scenarij u praksi bi znači kraj rada Aluminija.

Nekada jedno od najvećih bh. preduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Procjenjuje se da je akumulirani dug Aluminija veći od 300 milijuna maraka.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano