17. Juna 2019.

Aluminij nema vremena do petka, Vlada FBiH mora hitno reagovati

upravna_zgrada_11

Nakon jučerašnje vanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, saopštivši najavu Neovisnoga operatora sistema (NOS) BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, oglasili su se i pojedini članovi aktuelne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak, saopšteno je iz Aluminija.

“Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apelujemo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjeg dana, reaguje prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u pravcu iznalaženja rješenja za snabdijevanje Aluminija električnom energijom, uz nužne garancije za plaćanje”, jasan je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Naglo isključenje Aluminija s mreže, ističe se u saopštenju, znači potpunu havariju, ”smrzavanje” tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje bezbjednosti radnika u proizvodnomu procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova.

U prevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj, stoji na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano