21. Maja 2019.

Ambasada BiH u Norveškoj pokrovitelj i suorganizator 26. međunarodnog investicionog Seed Foruma

Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, zajedno sa Seed Forumom iz Osla i Društvom za tržišne studije iz Bosne i Herzegovine, bila je pokrovitelj i suorganizator ovogodišnjeg 26. po redu međunarodnog investicionog Seed Foruma, koji je održan 11. novembra 2014. godine u Oslu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

U ime pokrovitelja, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo je otvorio investicionu konferenciju. On je istakao da je Bosna i Herzegovina prva zemlja jugoistočne Evrope koja je postala dio SFI-Seed Foruma International i time pokazala spremnost da omogući mladim firmama sa inovativnim tehnologijama da pristupe mreži najvećih investitora u svijetu. Obraćajući se predstavnicima konferencije, on je podvukao punu spremnost institucija vlasti Bosne i Herzegovine da partnerskim odnosom sa Seed Forumom omoguće mladim firmama iz Bosne i Hercegovine pristup investitorima na razvijenim tržištima, kao što je Norveška. Posebno naglasio značaj poslovnih ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore i potrebu da se pridruže ovim financijskim centrima s ciljem uspostavljanja veza sa firmama iz Bosne i Hercegovine. Kao novu poslovnu mogućnost, on je istakao nedavno potpisan Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Norveške, koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine i pozvao prisutne da investiraju u veliki potencijal koji ima Bosna i Hercegovina i zemlje Zapadnog Balkana.

Najveći broj predstavnika kompanija i investitora na konferenciji, ukupno 66, je bilo iz Norveške i Švedske, dok je u centralnom dijelu svoje razvojne projekte prezentiralo devet firmi, među kojima DPA – systems iz Bosne i Herezegovine i EON iz Srbije. Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore i diplomatskog kora zemalja Zapadnog Balkana.

Za učesnike konferencije, u večernjim satima je upriličen prijem u Ambasadi Bosne i Hergegovine u Oslu, na kome su se prisutnima obratili ambasador Poljo, predsjednik SFI Steinar Hoel Korsmo i predsjednik Društva za tržišne studije iz BiH Irfan Polimac.

SFI – Seed Forum International je globalna platforma za rane investicije u kapital, koja uključuje 35 000 registrovanih investitora i funkcionira u četrdeset zemalja svijeta. Sjedište je u Londonu, a ima porijeklo iz norveškog inovacionog sistema.

E. K.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano