25. Juna 2019.

Ambasadi BiH potvrđeno da je jedan od otetih radnika na brodu državljanin BiH

mip

Ambasada Bosne i Hercegovine u Bernu je u kontaktu sa predstavnicima švicarske brodarske kompanije u čijem je vlasništvu oteti brod, potvrdili su Feni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, odgovarajući na pitanje o otmici posade švicarskog teretnog broda u kojoj je bio i jedan bh. državljanin.

“Osim što je Ambasadi potvrđeno da je jedan od radnika na brodu državljanin BiH, ostali podaci se radi istrage i aktivnosti koje se preduzimaju za sigurno i brzo puštanje zadržanih na brodu ne smiju davati u javnost”,naglasili su iz MVP-a BiH.

Agencije su javile da su nigerijski gusari oteli 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i bh. državljanin.

Švicarska brodarska kompanija Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

Nigerijska agencija za pomorsku upravu i bezbjednost objavila je, a prenio je BBC, da su sedmoro talaca Filipinci, po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, te da se još uvijek smatraju nestalima.

Iz švicarske kompanije naveli su da su obavijestili porodice otetih, te da sarađuju s vlastima i stručnjacima, kako bi se osiguralo brzo i sigurno oslobađanje talaca.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano