26. Maja 2019.

Ambasador Del Vechio pozvan na konsultacije u Zagreb

Ivan_Del_Vechio_08122016

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio biće pozvan na konzultacije u Zagreb, nakon što je učestvovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog ‘dana republike’ RS, saznaje Hina iz Banskih dvora.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao komandamnt oklopnih i topovskih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine, na osnovu Mladićevog naloga, komandovao topovvske napade na Šibenik.

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

“Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac, koji je u RH pravosnažnoosuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, dodao je Krstičević

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske će tokom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora, prenosi Hina.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano