21. Februara 2019.

Ambasador Lebet: Nerasvijetljeno ubistvo Ivanovića "opasna poruka"

03-oliver

Ambasador Švicarske u Prištini Jean-Hubert Lebet ocijenio je u srijedu kako je nerasvjetljeno ubistvo lidera Gađanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici “opasna poruka”, budući da četiri mjeseca od ubistva nema ni informacija o razvoju istrage.

“To je vrlo opasno i šalje se poruka da će biti ušutkani ljudi koji se usuđuju govoriti, dok počinioci mogu računati na nekažnjivost. Ovo je vrlo obeshrabrujuće za ljude… Ovo nedjelovanje vlasti daje dovoljno prostora da se glasine šire i prsti usmeruju u različitim pravcima”, rekao je ambasador Švicarske za agenciju Beta.

Lebet je izrazio nezadovoljstvo i zbog toga što ne postoji transparentnost u istrazi koju vodi Beograd.

“Ivanović je bio čovjek koji je želio da napravi promjenu izražavajući svoje mišljenje, a nije mogao biti instrumentalizovan”,  ukazao je ambasador i dodao da je “bilo očigledno da se nekim ljudima nije dopadalo ono što je govorio” Ivanović.

Oliver Ivanović je 16. januara ubijen u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija GI SDP, čiji je bio lider. Nepoznate osobe pucale su na njega iz automobila u pokretu. Ubijen je s leđa, sa šest metaka.

Švicarski ambasador je dodao da međunarodna zajednica zna da je situacija na sjeveru Kosova teška.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano