24. Marta 2019.

Američka vojska potvrdila ranjavanje brigadnog generala u Afganistanu

afghanistan

Američka vojska potvrdila je da je brigadni general Jeffrey Smiley jedan od dvojice Amerikanaca ranjenih u napadu u četvrtak u kome je ubijen policijski načelnik južne afganistanske pokrajine Kandahar, saopštila je glasnogovornica misije Odlučna podrška pod vodstvom NATO-a.

Smiley, zapovjednik misije za obuku i savjetovanje unutar Odlučne podrške u južnom Afganistanu, ranjen je kada je član tjelesne straže pokrajinskog guvernera otvorio vatru na grupu zvaničnika koji su išli na sastanak s vodećim NATO-ovim zapovjednikom u Afganistanu, generalom Scottom Millerom.

“Mogu potvrditi da je brigadni general američke vojske Jeffrey Smiley ranjen tokom nedavnog napada u afganistanskoj pokrajini Kandahar”, navodi glasnogovornica snaga pod vodstvom NATO-a u izjavi za javnost.

Miller je ostao nepovrijeđen, ali je načelnik policije Kandahara, general Abdul Razeq, jedan od najuglednijih afganistanskih antitalibanskih zapovjednika, fatalno ranjen skupa s lokalnim čelnikom obavještajne službe NDS,  generalom Abdulom Momimom.

Napad, za koji su odgovornost preuzeli talibani, predstavlja težak udarac za afganistansku vladu, obezglavljujući sigurnosnu komandu jedne od strateški najvažnijih pokrajina i demonstrirajući sposobnost pobunjenika da napadaju čak i najviše zapovjednike.

Skupa sa Smileyem, jedan američki civil i koalicijski radnik ranjeni su dok je grupa zvaničnika kretala prema helikopteru koji je trebao prebaciti Millera i njegovu pratnju nazad u  Kabul, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano