23. Maja 2019.

Američki demokrati žele deblokadu ministarstva finansija

profimedia-0013919493

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi rekla je da demokrati planiraju usvajanje pojedinačnih akata, kojima bi se nastavio rad blokiranih ministarstava.

Pelosi je rekla da će se početi od ministarstva finansija da bi se osiguralo da Amerikanci dobiju novac od povraćaja poreza.

U intervjuu, koji će NBC emitovati danas, vršilac dužnosti šefa kabineta predsjednika SAD Mik Malvejni je rekao da je predsjednik spreman na dogovor.

Po njegovim riječima, predsjednik SAD Donald Tramp spreman je da odustane od betonskog zida na granici s Meksikom i pristane na zid od čelika ili drugih materijala.

Tramp je više puta navodio da je njegova definicija zida fleksibilna, međutim demokrati su jasno naveli da zid smatraju nemoralnim i neefikasnim i da žele druge vidove osiguravanja granice, čije finansiranje bi bilo obuhvaćeno već predviđenim sredstvima.

Američka vlada se već danima nalazi u blokadi zbog neslaganja oko zida, čije finansiranje je zahtjev predsjednika Trampa. Trenutno nema naznaka da je dogovor dvije strane blizu, javlja Radio Slobodna Evropa.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano