21. Marta 2019.

Američki državni tužilac Sessions podnio ostavku na Trumpov zahtjev

ct-jeff-sessions-resigns-attorney-general-2018-001

Američki državni tužilac Jeff Sessions podnio je ostavku na zahjev američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U pismu koje je predao Bijeloj kući, u prvoj rečenici se navodi da podnosi ostavku na Trumpov zahtjev. Dodao je da je radio na “implementaciji zakondavne agende”, koju je Trump promovisao, prenosi Slobodna Evropa.

Imajući u vidu da je sam Sessions u pismu ostavke naveo da podnosi ostavku na predsjednikov zahtjev, svjetski mediji navode da je Trump otpustio državnog tužioca.

Trump je neprekidno napadao Sessionsa, koga je on imenovao, zbog načina na koji se odnosio prema takozvanoj ruskoj istrazi, specijalnog zastupnika Roberta Muellera, koju Trump naziva “lovom na vještice”.

Sessions se u martu 2017. godine, vrlo brzo nakon što je preuzeo dužnost, sam isključio iz istrage nakon što je utvrđeno da je pod zakletvom lagao o svojim konatktima sa Rusima.

U međuvremenu je Trump naveo da mu je zadovoljstvo da objavi da će Matthew G. Whitaker, dosadašnji šef kabineta Jeffa Sessionsa, postati vršilac družnosti državnog tužioca SAD. Kako je rekao, trajna zamjena sa Sessionsa biće objavljena naknadno.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano