19. Aprila 2019.

Amir Avdagić na zasjedanju Instituta za nacionalne antidoping organizacije u Švicarskoj

Univerzitet u Lozani i njegova jedinica za istraživanje i ekspertizu u antidopingu (REDs) bili su domaćini godišnje skupštine i radionice INADO (Instituta za nacionalne antidoping organizacije) pod nazivom „Priča o dva Kodeksa“, u okviru kojih je aktivno učestvovao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić.

Na radionici je prezentiran novi smjer razvoja REDs, nakon čega je uslijedila diskusija o temi: „Koje su lekcije iz prve kruga izvještaja o usklađenosti sa Kodeskom – za nacionalne antidoping agencije i za Svjetsku antidoping agenciju (WADA)?“, koju su moderirali predstavnici INADO, Antidoping komisije Katara, Antidoping agencije SAD-a, Kenije i WADA Svjetske antidoping agencije.

Vođena je zanimljiva rasprava o hipotezi da Svjetski antidoping kodeks postoji već 15 godina a da je njegova osnova i danas u velikom dijelu ista, onako kako su je uobličili predstavnici Holandije, Brazila, Njemačke, Francuske kao i predstavnik Svjetske ragbi federacije.

Teme “Koja je uloga sportista u razvoju antidoping politika?“, „Kako ih mi možemo uključiti u primjenu naših programa?“ su teme čiju raspravu su vodili predstavnici Svjetske asocijacije igrača, Komisije sportista Njemačke, Komiteta sportista Svjetske antidoping agencije, Južnoafričkog Instituta za sport bez dopinga te Antidoping agencije Njemačke.

U odvojenim plenarnim sesijama, učesnici radionice su razmijenili mišljenja i iskustva o temama: “Priprema za ocjenu usklađenosti sa Kodeksom“, „Studija slučaja o nepovoljnim analitičkim nalazima“, „Online alat u antidopingu“, „Priča o dva biološka pasoša (2009/2021) te „Efektivnija komunikacija sa medijima“.

Predstavljanjem najboljih inovacija u 2017. godini, koju su predvodili predstavnica Olimpijade „Tokio 2020“, Holandije, UEFA, Antidoping agencije Rusije i Njemačke, okončano je dvodnevno zasjedanje Instituta za nacionalne antidoping organizacije.

Emir Krpo

(NovaSlob oda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano