21. Maja 2019.

Apel poslanicima u Skupštini HNK-a da izglasaju konstitutivnost Srba

hnk

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru pozvala je poslanike u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona da na sutrašnjoj sjednici usvoje amandman na Ustav HNK, koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda u tom kantonu.

“Činjenica da je sjednica Skupštine HNK prekinuta u srijedu, 27. septembra, zbog nemogućnosti da se ovo pitanje uopšte stavi na dnevni red ne uliva optimizam da će biti dovoljno razuma i dobre volje da se u ponedjeljak izglasa, ali mi još jednom naglašavamo da ovo nije pitanje nijedne političke stranke, već cijelog srpskog naroda”, navodi se u saopštenju Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Mostarski Srbi apeluju na poslanike i iz vladajućih i opozicionih stranaka da se izdignu iznad dnevnopolitičkih prepucavanja i da ne koriste ovo pitanje i srpski narod u međusobnim političkim obračunima.

“Nakon izjava zvaničnika iz SDA, HDZ-a i SDP-a stiče se utisak da se srpska konstitutivnost želi pretvoriti u običnu predizbornu farsu, što je u najmanju ruku sramotno. Sa skupštinske govornice čulo se i da je izmjena Ustava HNK, kada je u pitanju konstitutivnost Srba, samo tehnička stvar i da Srbi uživaju sva prava što apsolutno nije istina. Ako je samo tehnička stvar, pitamo se u čemu je onda problem”, pitaju iz Koordinacije.

Iz Koordinacije podsjećaju da vladajuća struktura u HNK konstantno krši prava srpskog naroda u svim segmentima, od zapošljavanja, preko obrazovanja, finansiranja i drugo, te ističu da priče o tome da Srbi nisu ugroženi u HNK padaju u vodu.

“Istina je da konstitutivnost na papiru ne znači ništa, ali mi je nemamo ni na papiru ni u stvarnosti. Licemjerno je pozivati se na stvarnu konstitutivnost, a u isto vrijeme onemogućavati i formalnu. Apelujemo na političke stranke i na poslanike u HNK da diskriminaciju po nacionalnoj osnovi pretvore u pozitivnu diskriminaciju i tako pošalju poruku svima u BiH da smo mi u Hercegovini, bar sitnim koracima, spremni mijenjati stvari na bolje”, poručuju iz Koordinacije Srba Mostar.

Izmjene Ustava HNK-q u prošloj sedmici nisu uspjele da stignu ni do dnevnog reda. Neslaganje sa uvrštavanjem na dnevni red izrazio je Klub Hrvata, obrazlažući to činjenicom da nije ispoštovan poslovnik, te navodeći da oni nisu za papirnatu već stvarnu konstitutivnost.

Skupština HNK-a potom je prekinuta zbog nemogućnosti dogovora. Dopunu dnevnog reda amandmanom na Ustav HNK predložila je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP).

Srbi nisu konstitutivni u četiri kantona u FBiH, iako je Ustavni sud BiH još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti na cijelom području BiH, a visoki predstavnik 2002. godine nametnuo amandmane na Ustav Federacije BiH.

(Srna)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano