23. Maja 2019.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo Orića i Muhića optužbi za ratni zločin

FNA_91194

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je oslobodilo bivše pripadnike Armije RBiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. na području Srebrenice.

Sudija Tihomir Lukes istakao je u obrazloženju presude da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog nepouzdanosti ključnog zaštićenog svjedoka O-1, usljed promjene iskaza, dok su iskazi ostalih svjedoka i predstavljeni dokazi bili nedovoljni za dokazivanje krivice van razumne sumnje.

Naveo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Niko iz Tužilaštva BiH nije prisustvovao izricanju presude.

Lukes je naglasio da je odbrana dovela u pitanje prisustvo svjedoka O-1 ubistvu Mitra Savića, uloživši dokaz da je O-1 teško ranjen 11. decembra 1992. godine, dok je akcija na Kunjerac u kojoj je Savić ubijen izvedena tri dana kasnije.

“Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da učestvuje u akciji na selo Kunjerac i da bude svjedok ubistva”, rekao je Lukes.

Nakon izricanja presude, Orića i Muhića ispred Suda BiH dočekalo je stotinjak građana, bivših saboraca i članova njihovih porodica sa zastavama i transparentima, na kojim je pisalo “Heroji, a ne zločinci”.

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do koga  je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. godine, kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

Presuda je konačna i žalba na nju nije dozvoljena.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano