19. Jula 2019.

Australski sud odbacio žalbu, kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj

kapetan-dragan

Optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao bi uskoro biti izručen Hrvatskoj, pošto mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu, objavili su u petak australski mediji.

Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, optužen za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, te napade na civile tokom 1991. i 1992. godine, trenutno se nalazi u zatvoru Parklea. Kako prenosi australski ABC News, Vasiljković će uskoro biti izručen Hrvatskoj, osim ako ne interveniše australska vlada.

Australska vlada odlučila je 2012. godine da će izručiti kapetana Dragana, ali su njegovi advokati uspjeli prolongirati izručenje pravnim sredstvima, od kojih je posljednje bilo žalba Vrhovnom sudu. Oni su tvrdili da su u njegovom procesu počinjene proceduralne greške i prekršeni neki dijelovi Ženevskih konvencija.

Kako prenose mediji, bila je to posljednja sudska instanca koja je bila preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi sada mogla spriječiti njegovo izručenje je eventualna odluka australskog ministra pravosuđa Michaela Keenana.

Vasiljković, koji je uhapšen u Perthu 2006. godine, nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon koga je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Australska vlada tek je u novembru 2012. godine donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. godine.

Vasiljković je 2013. godine uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. I tu je odluku poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio komandant paravojnih jedinica u tzv. Krajini 1991. i 1992. godine. Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i komandovao napadom na Glinu, u kome je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, negira sve te optužbe.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano