23. Maja 2019.

Avdić: Pokrivenost MPR cjepivom u HNK-u pala na oko 60 posto

vakcina

Prvi slučajevi gripe na području HNK-u zabilježeni su od 16. do 23. oktobra, a do sada je na tom području zabilježeno 1803 slučaja gripe ili bolesti sličnih gripi, od čega je akutnih respiratornih infekcija zabilježeno1.270, dok na gripu ili bolesti slične gripi otpada 533 slučaja, kaže šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Erdin Alajbegović.

Zabilježena su i dva smrtna slučaja od gripe kod starih i hroničnih bolesnika, koji nisu bili cijepljeni.

“Došlo je do komplikacija gripe, odnosno u ovim slučajevima do upale pluća, što je dovelo nažalost do smrtnog ishoda”, pojasnio je Alajbegović.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić istakao je kako se sada očekuje da se broj oboljelih od gripe krene smanjivati, ali se, kazao je, s gripom nikada ne zna.

Što se tiče cijepljena protiv gripe, Avdić navodi kako je Ministarstvo zdravstva HNK-a uspjelo nabaviti oko 2.700 doza cjepiva. što je za oko hiljadu više nego prethodne godine.

“Prioritet pri cijepljenju protiv gripe imali su stari i hkronični pacijenti.  Trebalo imunizovati bar 10 posto stanovništva za stvarni učinak, a to je jako teško”, kazao je Avdić.

Prema njegovim riječima, mnoga preduzeća kupe cjepivo i imuniziraju svoje radnike iz razloga što dođe do velikog broja bolovanja.

Avdić se osvrnuo na kompletnu imunizaciju, ističući kako program obavezne imunizacije  obuhvata 10 zaraznih bolesti i da se cijepljenjem pravi jedan kolektivni imunitet.

“Moramo razviti kolektivni imunitet, a to ćemo postići ako pređe 90 do 95 posto pokrivenosti djece imunizacijom”, istakao je Avdić.

Naglasio je kako  je zbog neodgovorne kampanje pojedinaca i grupa došlo do urušavanja pokrivenosti imunizacijom, jer su roditelji zbunjeni trebaju li cijepiti dijete ili ne.

Na području HNK-a, što se tiče MPR cjepiva, pokrivenost je pala na oko 60 posto, što je veoma malo, upozorio je Avdić.

“Mi moramo imati 95 posto pokrivenost da bi bili sigurni da nam morbili ili rubeola ne bi doveli do epidemije, kao što se to dogodilo u zemljama u okruženju”, kaže Avdić.

Zapitao se hoće li kod nas morati doći do bolesti kako bi roditelji počeli cijepiti djecu.

Naveo je kako su od cjepiva moguće nuspojave, kao i kod svakih drugih lijekova, ali je istakao je kako se autizam ne može dovodi u vezu s cjepivom jer za to, kako  je kazao, nema dokaza.

Na pitanje mogu li roditelji kupiti cjepivo od proizvođača od koga žele,  Avdić navodi kako se cjepiva u BiH ne mogu kupovati pojedinačno.

“Postoji Agencija za lijekove i Federalni zavod za javno zdravstvo, koji u stvari jedini može naručiti cjepivo. Nemoguće je da neko naruči neko cjepivo jer bi to bilo ilegalno”, kazao je Avdić, navodeći kako je Federalni zavod za javno zdravstvo zadužen za nabavku cjepiva.

Nabavljamo cjepiva koja se koriste u Europskoj uniji, istaknuo je Avdić, dodavši kako od ove godine od Torlaka ne mogu nabavljati cjepiva jer ta tvrtka nije dobila certifikat EU, a zbog čega nije dobila certifikat Avdić nije znao točno reći.

Avdić je upozorio na pretjerano korištenje antibiotika, rekavši kako se mora racionalizovati upotreba antibiotika, jer se čestim korištenjem razvija jaka rezistencija i onda se razvijaju bakterije, koje su otporne na sve antibiotike.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano