18. Juna 2019.

Bakić: Izgradnja državnog zatvora završava se prema planiranim rokovima

Zatvor 3D

Konstrukcija svih objekata državnog zatvora, koji se gradi u Istočnom Sarajevu, u potpunosti je završena. Riječ je o deset objekata, od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, a ostalih šest su servisni objekti – sportska dvorana, radionica, kuhinja…

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je Feni da će se unutar smještajnih objekata nalaziti i medicinski blok – primarna medicinska zaštita, dok je poseban objekat namijenjen za edukativne aktivnosti.

Po njenim riječima, u toku su radovi na instalacijama i unutrašnjosti svih deset objekata zatvorskog kompleksa, uključujući postavljanje stolarije, podova i slično, a intenzivno se radi i na ugradnji opreme unutar zatvora.

„Izgradnja državnog zatvora završava se prema planiranim rokovima, te očekujemo da ćemo do kraja godine imati izgrađenu visokobezbjedonosnu ustanovu za smještaj najtežih počinilaca krivičnih dijela“, potvrdila je Bakić za Fenu.

Ukupna površina državnog zatvora iznosiće 24.000 kvadratnih metara, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće površine 12 kvadratnih metara.

Bakić ističe da je izgradnja i funkcionisanje budućeg državnog zatvora u potpunosti  usklađeno s evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Napominje da će realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina dobiti zatvorske kapacitete maksimalne bezbjednosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih ustanova i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca „lakših“ krivičnih dijela.

„Početak rada državnog zatvora očekuje se početkom naredne godine. Planirano je zapošljavanje 250 osoba, među kojima policajci, tehničko osoblje, administracija… Do sada su za izgradnju korištena isključivo donatorska i kreditna sredstva i finansijska konstrukcija je u potpunosti osigurana“,naglasila je Bakić.

Radove na izgradnji državnog zatvora izvodi češko-španski konzorcij OHL ŽS. Radovi su počeli krajem jula 2014. godine, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano