26. Maja 2019.

Bećirović: Nacionalizmi moraju na smetljište istorije

a

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je u Novom Travniku da „ideologije podjele Bosne i Hercegovine, nažalost, nisu samo stvar prošlosti, nego se i dalje pokušavaju nametnuti kao političko rješenje”, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Bećirović je uvjeren da pojedinci koji pokušavaju oživjeti osuđene ideje samo ubrzavaju svoj odlazak u političku prošlost, ali i na “smetljište istorije”.

“Bosna i Hercegovina će ući u Evropsku uniju kao jedinstvena, multietnička država. Učinićemo to neovisno o političkim protivnicima ove ideje unutar naše države i u njenom okruženju”, Bećirovićeve su riječi.

On naglašava da je odumiranje separatističkih politika neminovno uprkos njihovom novom uzletu, jasno i javno potaknutom iz susjedstva. U Evropskoj uniji nema mjesta za one koji se protive temeljnim evropskim vrijednostima multikulturalizma i jednakosti građana, nezavisno o njihovim etničkim i drugim pripadnostima, smatra ovaj kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“U Bosni i Hercegovini, kao u svakoj demokratskoj državi, osporavanje njenog suvereniteta, poticanje na secesionizam i veličanje zločinačkih pothvata i tekovina moraju biti blagovremeno i oštro kažnjeni. Zakonska osnova za to postoji. Pravosudni organi samo moraju pokazati odlučnost u štićenju pravnog poretka i suvereniteta naše domovine. To im je, u konačnici, osnovna dužnost”, zaključio je Bećirović.

Osvrnuvši se na napad na novinara Vladimira Kovačevića, Bećirović je naglasio da je „nedopustivo da se u demokratskom društvu dešavaju brutalni napadi na novinare, kakvim u Bosni i Hercegovini sve češće svjedočimo”. Pravosudne institucije, po njegovim riječima, hitno moraju pronaći i procesuirati počinitelje brutalnog napada na Kovačevića, ali i rasvijetliti sve prijašnje slične napade.

“Svi ti slučajevi moraju biti rasvijetljeni ako se želimo nazivati društvom u kojem je sloboda govora uistinu zagarantovana kao osnovno ljudsko pravo”, kazao je Bećirović.

Na promociji Bećirovićeve knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, osim autora, govorili su promotori: Saša Magazinović, Zukan Helez, Ferid Buljubašić,  Goran Behmen, Nerkez Arifhodžić, Lana Prlić i Benjamina Londrc.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano