25. Juna 2019.

Beograd: U utorak nova presuda „Siminim četnicima“ za zločine počinjene u opštini Zvornik

Tuzilastvo

Odjeljenje za ratne zločine Srbije zakazalo je za utorak, 16. juna, izricanje presude sedmorici pripadnika paravojne grupe „Simini četnici“ zbog optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke opštine tokom 1992. i 1993. godine, nakon što je danas završeno suđenje.

U ovom slučaju, koji je u javnosti je poznat kao „Zvornik 5“, prva prvostepena presuda kojom su optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne od od dvije do 20 godina – ukupno na 72 godine, bila je ukinuta odlukom Apelacionog suda prošle godine, te je naloženo novo suđenje.

Nove presude biće izrečene Zoranu Stojanoviću, Zoranu Đurđeviću, Tomislavu Gavriću, Zoranu Aliću, Đorđu Ševiću, Draganu Đekiću i Damiru Bogdanoviću, javlja Tanjug.

Oni se optužnicom Tužilaštva za ratne zločine terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Sumnja se da su na mjestu zvanom „Hamzići“ ubili trudnu ženu s djetetom od dvije godine u naručju, kao i da su „ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina“.

Optuženi se terete i da su silovali prije ubojstva Zlatiju Ribić (13), kao i da su „dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijene osobe“.

Sima Bogdanović zvani „Sima četnik“, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano