17. Juna 2019.

Bešlić čestitao Draganu Despotu na nagradi za životno djelo

lnyq84x1ahx51a

Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“, pod predsjedavanjem akademika Zvonka Kusića, donio je odluke o dobitnicima nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na području književnosti, muzike, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, pozorišne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

U kategoriji Pozorišna umjetnost, nagrada za životno djelo dodijeljena je Draganu Despotu.

Tim povodom, čestitku mu je uputio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ističući, između ostalog, kako je svojim brojnim uspješnim glumačkim ostvarenjima, te duhovnom povezanošću koju neraskidivo održava s rodnim gradom Mostarom, pronoseći s ponosom njegov  ime, zadužio je i Mostar i zaslužuje sve čestitke njega čočno kao gradonačelnika, ali i svih Mostarki i Mostaraca.

Dragan Despot nakon završenog studija,  počeo je raditi u pozorištu Trešnja. Poslije je radio u pozorištu Komedija, a 1983. godine postaje članom pozorišnog ansambla, Drame, Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu. Brojne su njegove pozorišne, filmske uloge i televizijske uloge, a osim što glumi u pozorišnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnost, gdje predaje na katedri za scenski govor.

Svojim izuzetnim glumačkim sposobnostima, kako u pozorišnim predstavama, tako i u filmovima, Despot je dobio brojne nagrade i priznanja. Jedna od značajnih nagrada je udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za najbolju ulogu u predstavi za djecu, “Cvilidreta”, 1995. godine.

Nagradu Mila Dimitrijević, Despot je dobio nekoliko puta. Za ulogu Hansa u predstavi “Ondine” dobio je 1991. godine, u predstavi “Tramvaj zvan žudnja” za ulogu Stanleya Kowalskog 1997. godine, a za ulogu Vladimira Kosa u predstavi “Tri zime” dobio je 2016. godine.

Za najbolju ulogu na Marulićevim nagradama Despot je dobio nagradu Marul 1999. godine, kada je glumio Hasanagu u “Hasanagi”. Istu je nagradu dobio 2005. godine za dramaturšku obradu i interpretaciju Krležine drame “Na rubu pameti”, a dobitnik je i nagrade čitalaca Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Doktora u spomenutoj Krležinoj drami.

Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin Despot je dobio 2004. godine za pozorišnu umjetnost, a za istu je kategoriju iste godine dobio i nagradu Vladimir Nazor.

Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem, te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”.

(NovaSloboda.ba).

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano