19. Juna 2019.

Bešlić s predstavnicima MUP-a i PU Mostar o problemu organizovanog prosjačenja u gradu

prosjačenje

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, sa saradnicima, sastao se danas u Gradskoj vijećnici s predstavnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policijske uprave Mostar.

Tema sastanka bila je organizovano prosjačenje u gradu, pri čemu je naglašeno kako je taj problem svake godine pojačano izražen s približavanjem turističke sezone.

Na osnovu do sada napravljenih procjena i saznanja, evidentno je kako postoji više grupa i pojedinaca koje se bave organizovanim prosjačenjem s djecom, gdje su ona dovezena u Mostar i prinuđena da za račun pojedinaca ili grupa prikupljaju novac.

Na sastanku je dogovoreno da će se u idućem rperiodu intenzivirati saradnja između MUP-a i Centra za socijalni rad kako bi se sankcionirali ovakvi prekršaji i spriječilo prosjačenje na ulicama Mostara.

Istaknuto je kako treba i preventivno djelovati, skrenuti i pažnju građanima kako pomaganjem toj djeci novcem ne pomažu njima, već time podržavaju kriminal, a ukoliko im žele pomoći to mogu na druge načine.

Prosjačenje i traženje milostinje okarakterisaano je kao prekršaj i za osobe koje budu zatečene u činjenju prekršaja određena je novčana kazna, kao i za osobe koje navode na prosjačenje, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Gradske uprave Mostar.

A. P.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano