20. Maja 2019.

Bešlić se sastao s Wigemarkom

beslic-wigemark

U Gradskoj vijećnici Mostara danas je održan Drugi regionalni forum mladih za lokalnu demokratiju, na kojem su bili prisutni između ostalih i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i voditelj Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Kako je saopšteno iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara, Bešlić i Wigemark razgovarali su o političkoj situaciji u Mostaru i mogućnostima uključivanja EU u realizaciju infrastrukturnih projekata u tom gradu.

Gradonačelnik Bešlić kazao je kako za projekt izgradnje kolektora oborinskih voda nedostaje značajan dio sredstva, te da će zalagati da se dio sredstava osigurao kroz grantove Evropske unije.

„Nadam se da će EU iznaći mogućnosti da nam pomogne kako bi se taj projekt, najvažniji u istoriji Mostara u zadnjih stotinu godina, dovršio“, istaknuo je Bešlić.

Komentirajući problem neodržavanja izbora u Mostaru, Bešlić je podvukao da se to pitanje ne rješava na lokalnoj razini, već da je to pitanje parlamentarne većine i Parlamentarne skupštine BiH.

Ambasador Wigemark izjavio je kako je za Evropsku uniju neprihvatljivo što se lokalni izbori u Gradu na Neretvi ne održavaju već osam godina.

„Dobro je što se Forum mladih održava upravo u Mostaru, jer mladi trebaju više naučiti o svojoj građanskoj odgovornosti, o svojim pravima. Međutim, na koji način mogu učiti o svom angažmanu u društvu, ako im mi odrasli ne dajemo primjer“, istakao je Wigemark.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH  izjavio je kako je „apsolutno neprihvatljiva“ odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o imenovanju sudija u Opštinskom sudu Čitluk.

Prije nekoliko dana VSTV imenovao je četvero sudija Opštinskog suda Čitluk, od kojih je samo jedan iz reda hrvatskog naroda, iako u opštini Čitluk hrvatsko stanovništvo čini 97 posto populacije.

Nakon što je čitlučki načelnik zatražio poništenje te odluke, VSTV je u sapštenju za javnost naveo kako je prilikom imenovanja ispoštovana nacionalna struktura stanovništva, ali prema popisu iz 1991. godine i na razini kantona, a ne opštine.

„Oni su ti koji treba da provode zakon i Ustav, i ako se oni ne drže toga, što možete očekivati u ovoj državi, pogotovo što se to radi na štetu Hrvata, najmalobrojnijeg naroda. Mislim da ovog puta to neće ići baš tako jednostavno“, izjavio je Bešlić.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano