19. Juna 2019.

BEST Mostar organizuje stručni seminar „Software or hardware!? What about both?”

best

Mostar Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić”- BEST Mostar organizuje međunarodni stručni seminar „Software or hardware!? What about both?”, koji će se održati u Mostaru od 21. do 30. aprila.

Učešće na seminaru je izuzetna prilika IT studentima širom Evrope za unapređenje i izučavanje vještina u području njihove struke. Studenti će tokom seminara imati priliku da grupnim radom na zadatom projektu nauče osnove vezane za najnoviji trend u IT svijetu, IoT(Internet of Things), koji omogućava povezivanje različitih uređaja i senzora, te lakše upravljanje njima.

Učesnici će u svom radu koristiti Arduino, kao jedan od najčešće korištenih tehnologija za razvoj IoT aplikacija. Svoje zadatke će obavljati putem radionica, a sva znanja koja im budu potrebna za određenu radionicu će dobiti na predavanjima.

Generalni akademski partner seminara je mlada IT kompanija „Meta Software Solutions”, a organizatori vjeruju da će ovo partnerstvo osigurati kvalitetan akademski dio.

Tokom 10 dana, seminaru će prisustvovati 10 studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ i 21 student iz različitih gradova Evrope, od Madrida do Moskve.

Samim tim, kako kaže Azra Turkić, koordinator za odnose s javnošću, ovaj događaj postaje idealna prilika za upoznavanje različitih kultura i predstavljanje Mostara u najboljem svjetlu.

Učesnike ne očekuje samo akademski dio, nego i kulturno-socijalni aspekt, koji će ih upoznati s Mostarom i njegovom okolinom.

„Software or hardware!? What about both?” je četvrti po redu događaj ovog karaktera u pet godina postojanja BEST Mostara. Na ovaj način, BEST Mostar želi da doprinese komplementarnom obrazovanju studenata i daljem razvoju njihove profesionalne karijere. BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine, koja je postala član Evropske organizacije studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 94 univerziteta u 32 države Evrope. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta sa budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

A. P.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano