25. Juna 2019.

Bevanda primio novog šefa Misije MMF-a za BiH

Sastanak - Petri 1809

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija, s kojim je razgovarao o budućoj suradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao  je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi, kome je ministar Bevanda zahvalio na dobroj saradnji, iskrenom odnosu i poželio mu uspjeh u budućem radu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu finanscija i trezora BiH, kako bi se ispunile zakonske obaveze i rokovi za usvajanje budžeta za 2019. godinu.

„Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir, kojim se za 16 miliona KM povećava budžet institucija BiH, a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirornog budžeta za razdoblje 2019.- 2021. godina. U Ministarstvu finansija i trezora BiH završili smo konsultacije s budžetskim korisnicima i mi ćemo na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja budžeta“, kazao je ministar Bevanda.

Dodao je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH okončan ovaj najvažniji posao bez obzira na izbornu godinu, te da će Nacrt budžeta institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH

Petri i Ilahi naglasili su da je pozitvno što se poštuje budžetski kalendar u Ministarstvu finansija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnost

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je nužno nastaviti provođenje reformi uprkos  poteškoćama koje nosi izborna godina, te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano