16. Januara 2019.

Bez pomaka u pregovorima o rješavanju mostarskog izbornog problema

IMG_1002

Nova runda stranačkih pregovora o izmjenama mostarskog statuta, kako bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora u Gradu na Neretvi, završena je bez konkretnih zaključaka.

Omer Mičijević, predsjednik mostarskog BPS-a, domaćin današnjeg sastanak, nakon završetka sastanka, kazao je kako su SDA, DF i BPS dostavile pismene prijedloge izmjena Statuta Grada Mostara, dok su ostale stranke svoje prijedloge iznijeli usmeno.

“Deset godina nismo imali ništa, a došli smo do dvije opcije. Usvajanjem jedne od njih bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda. Cjelovito rješenje je kompleksno i zahtijeva izmjene Statuta”, kazao je Mičijević.

Nova runda pregovora zakazana je za dvije sedmice, a domaćin će biti SDA.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća.

 

Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta, zbog čega lokalni izbori nisu ni održani, tako da grad trenutno funkcionišr bez Gradskog vijeća.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano