20. Februara 2019.

Bezbjedonosna situacija u Opinama kod Mostara narušena, traži se hitno rješenje

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara danas su se, na poziv gradonačelnika Ljube Bešlića, sastali predstavnici bezbjedonosnih agencija, te gradskih i kantonalnih vlasti, kako bi razgovarali o bezbjedonosnom stanju u naselju Opine kod Mostara.

Napetosti i sukobi između lokalnog stanovništva i stanovnika obližnjeg romskog naselja traju već neko vrijeme, pa su tako evidentirani brojni slučajevi remećenja javnog reda i mira, paljevine i krađe.

Mještani Opina traže institucionalno i zakonsko rješavanje tog vrlo ozbiljnog problema koji, kako kažu, može svakog momenta eskalirati.

“Ovaj vrlo ozbiljan problem seže unazad dvije do tri godine i to pojačanim dolaskom osoba za koje mi ne znamo ni ko su ni što su i mislim da nemaju adresu boravka, odnosno prebivališta u Mostaru”, kazao je tokom sastanka predsjednik Udruženja građana Opine Ismet Kodro.

Pojasnio je kako je sve počelo sitnim provokacijama stanovništva, sitnim krađama, zatim provokacijama žena i djevojaka, na što su mještani Opina pokušali reagovati civilizirano, razgovorom, međutim, po Kodrinim riječima, to nije uspjelo.

“Zatim je krenulo s ozbiljnim krađama, međusobnim svađama, galamama u kasnim satima, paljenje guma, smeća… Nešto je policiji prijavljivano, ali dosta toga i nije, jer smo htjeli i nastojali ostati što mirniji, ali tu smo i pogriješili, jer su stvari išle ka usložnjavanju. Sve je kulminiralo prije otprilike mjesec dana, i to teškim povredama jednog mještanina Opina”, kazao je.

Mještani insistiraju da se mjerodavne institucije uključe u rješavanje problema i da se pozabave ljudima koji se bave kriminalnim radnjama, prosjačenjem, navođenjem na prostituciju i sličnim nelegalnim radnjama.

“Problem se mora što hitnije rješavati. Sve one koji nemaju adresu boravka u Mostaru treba vratiti odakle su došli, a osobe s kriminalnim dosjeima policija mora staviti pod strožu kontrolu”, smatra Kodro, te poručuje da će, ako nadležni organi u razumnom roku ne preduzmu potrebne korake, mještani koristit sva zakonska i legitimna sredstva u cilju rješavanja navedenih problema.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić upoznat je s problemima mještana Opina te će, kako kaže, učinit sve neophodno da se problem riješi.

“U Opinama se odavno i svakodnevno događaju mnogi problemi koje mještanima čine ljudi koji nisu iz Mostara, a koji svakodnevno napadaju, kradu, vrijeđaju, što stvara velike poteškoće. Stoga ćemo na današnjem sastanku pokušati raditi organizovano kako bi postavili određeni sistem, koji može zadovoljiti bezbjedonosne aspekte građana”, kazao je Bešlić uoči sastanka.

Inače, stanovnici Opina žalili su i na rad policije, odnosno tvrde kako policija nije reagovala na njihove prijave.

Međutim, u policiji to opovrgavaju i kažu kako policija na poziv građana uvijek izlazi na mjesto događaja, preduzima sve mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti.

“Nije bilo slučajeva da se prijavi, a da policija ne reaguje – to su sve insinuacije. Ne kažem da u radu policije nema propusta, ali tu je riječ o pojedinačnim slučajevima i riječ je o nedolasku policije na vrijeme, kašnjenju, ali iz objektivnih razloga”, izjavio je inspektor Policijske stanice Mostar Centar Ranko Anić.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano