20. Maja 2019.

Bivši podpredsjednik Samsunga na saslušanju u tužilaštvu zbog korupcije

ide

Bivši podpredsjednik Samsung Electronics Lee Hak-soo pozvan je u tužilaštvo u vezi sa navodnom korupcijom, u koju je uključen bivši predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak, objavila je agencija Yonhap, pozivajući se na tužilaštvo.

Lee je pozvan da iznese iskaz u vezi sa slučajem mita, s kojim je povezan bivši predsjednik, koji je okončao mandat 2013. godine.

Bivši čelnik Samsunga je bio dugo vremena van zemlje, ali se nedavno vratio i iskazao želju da se pojavi u tužilaštvu, prenosi agencija Xinhua. On je bio osumnjičen da je uključen u plaćanje troškova parnice kompaniji DAS koja proizvodi autodijelove, koja je u vlasništvu  brata bivšeg predsjednika, ali se sumnja da je bivši predsjednik stvarni vlasnik.

DAS je 1999. godine uložio oko 18 miliona dolara u konsalting kompaniju BBK, koja je kasnije osumnjičena za manipulacije na berzi, koje su investitore koštale skoro 100 miliona dolara.

DAS je potom tužio svog bivšeg predsjednika u SAD i dobio parnicu vrijednu 13 miliona dolara, a Samsung je navodno platio troškove te parnice. Tužilaštvo sumnja da je bivši podpredsjednik Lee za to “zaslužan”. Neimenovani izvor tužilaštva je rekao da je otvorena istraga o korupciji.

Bivši predsjednik Lee je ranije pomilovao predsjednika Samsunga, koji je bio osuđen za zloupotrebu položaja.

Tužilaštvo je izvršilo pretres ureda kompanije u Seulu i Suwonu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano