21. Maja 2019.

Bogat program 14. Mostar Blues&Rock Festivala

14. MBRF program

Uprkos svim problemima s kojim se manifestacije urbane kulture danas susreću, organizacionitim Mostar Blues & Rock Festivala je uspio i za ovu godinu obezbijediti trodnevni program.

Uvod u programe 14. Mostar Blues & Rock Festivala će biti promocija knjige „Iscjeljuća moć bluesa“, novosadskog pisca Tibora Nađa.

Knjiga, koja je zbog interesovanja doživjela niz promocija u regiji, na ovaj način će se predstaviti i bosanskohercegovačkoj publici, a svojom tematikom govori o samom nastanku bluesa i njegovoj presudnoj ulozi u evoluciji modernih muzičkih pravaca.

S obzirom da je autor i muzičar, nakon promocije ćemo čuti i njegove izvedbe bluesa na akustičnoj gitari.

U after programu, istu veče, nastupiće domaće blues/rock grupe R'N'R VOD i Blues Caravan.

Uvodna veče će se održati 13.7. u prostorima Muzičkog centra Pavarotti, a ulaz za ovaj program je slobodan.

Dan poslije, 14.7.  nakon ceremonije otvaranja, nastupiće Milk +, mlada grupa iz Austrije, koja se predstavlja urbanim rock izrazom, sa naglašenim elementima psychedelic i grunge rocka i sigurno je da će njihov nastup privući veliku pažnju mlađih poštovalaca rocka.

Nakon njih, svoj prvi album pod nazivom „U moru i plamenu“ će predstaviti Zoran Čalić Band.

Do sada poznat kao gitarista sastava „Majke“, Zoran Čalić je sa ovim albumom „zatresao“ regiju, a suvišno je govoriti da njegova grupa zvuči odlično.

Završnica prve večeri pripada američkom gitaristi Popa Chubby-ju. Ovaj gitarski virtuoz se i kroz najzahtijevnije gitarske dionice „poigrava“ sa instrumentom, a sa svojom grupom će, pored nekih od najpoznatijih covera, odsvirati i svoje autorske radove.

Posljednju festivalsku veče, 15.7. otvoriće ponovo mladi band, Rock School Messengers, grupa sastavljena od mladih muzičara, polaznika Mostar Rock School.

S obzirom na sjajan prošlogodišnji nastup njihovih predstavnika, ovo je logičan nastavak saradnje, ali i nastojanje organizatora da svake godine predstavlja mlade snage.

Nakon njih ,izvrsni zagrebački Small House Brown, grupa sastavljena od iskusnih muzičara, a koja u svojoj formaciji koristi i usnu harmoniku. Postoje preko deset godina, predstavljaju se energičnim bluesom američkog juga, a na repertoaru su im velikani: Elmore James, Robert Johnson, Muddy Waters, J.L. Hooker i drugi.

Posljednji nastup beogradske Yu Grupe na mostarskoj blues/rock smotri iz raznih razloga nije imao dovoljnu minutažu. Tada su organizatori obećali da će to ispraviti. Upravo Yu Grupa će dvosatnim koncertom završiti 14.tu ediciju Mostar Blues & Rock Festivala.

Najdugovječniji su band u regiji, praktično rock legende, vlasnici niza odličnih albuma, singlova i rasprodanih koncerata. Velikim koncertom u beogradskoj Hali sportova prošle godine su obilježili 45 godina postojanja. Biće to prilika da im i bosanskohercegovačka publika kaže hvala za to.

Uskoro informacije o prodaji ulaznica.

  1. Mostar Blues & Rock Festival

Program:

13.7.'16 – MC Pavarotti

Promocija knjige „Iscjeljujuća moć bluesa“, autor Tibor Nađ (Srbija)

After program:

R'N'R Vod (BiH)

Blues Caravan (BiH)

14.7.'16 – MC Pavarotti

Milk + (Austrija)

Zoran Čalić Band (Hrvatska)

Popa Chubby (USA)

15.7.'16 – MC Pavarotti

Rock Shhool Messengers (BiH)

SmallL House Brown (Hrvatska)

YU Grupa (Srbija)

  1. Š.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano