26. Maja 2019.

Bogat repertoar Narodnog pozorišta Mostar

NPM Dervis i smrt

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u petak, 19. oktobra, u 20 sati na repertoaru je predstava “Derviš i smrt” Meše Selimovića.

Predstava govori o Ahmedu Nurudinu, dervišu koji živi u tekiji, i o njegovoj ispovijesti koja započinje saznanjem da mu je brat nevin uhvaćen i zatvoren u tvrđavu. Nurudin želi spasiti brata i saznati za što je optužen, ali u pokušaju da oslobodi brata suočava se sa različitim situacijama, te se njegov pogled na svijet mijenja. 

Prema reditelju predstave “Derviš i smrt” Erolu Kadiću, Meša Selimović je “gradeći glavni lik u romanu ‘Derviš i smrt’, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…” 

“Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku.” Meša Selimović 

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso. 

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM. 

U petak, 26.10 sa početkom u 20 sati na repertoaru Narodnog pozoriša Mostar je predstava „Hotel Plaza“. Riječ je o hit komediji po tekstu nagrađivanog američkog dramatičara Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka, koji u ovoj predstavi i igra uz Jasnu Žalicu i članove ansambla Narodnog pozorišta Mostar. Tri priče o ljubavi iz raznih uglova, sa ispitivanjem međuljudskih odnosa na komičan način. Predstava govori o ljubavi, usamljenosti i otuđenosti, o tome šta smo postigli, šta nismo, a mislimo da smo mogli… O ljubavi, braku, snovima, starenju. 

U predstavi igraju: Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Saša Oručević. 

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM. 

Već početkom mjeseca novembra, tačnije 02.11 u 20 sati, u Narodno pozorište Mostar dolazi Dragan Marinković Maca sa svojom hit predstavom „Sunce tuđeg neba“. Ići ili ostati? – još uvijek je aktuelno pitanje koje prožima vrijeme i prostor, a koje ovaj satirični komad obuhvata kroz različita mjesta, vremena i uspon civilizacije sa krajem XX-og stoljeća. Dragan Marinković Maca tumači lik “višenacionalnog i multikulturalnog” junaka koji se kao takav našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom.  

Cijena ulaznice je 10 KM. 

U utorak, 06.11. u Studiju 64 sa početkom u 20 sati, na repertoaru je „Lijevo desno glumac“  program kao predstava, predavanje, team building, radionica sa Zijahom A. Sokolovićem. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. 

Cijena ulaznice je 3,50 KM. 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano