18. Septembra 2018.

Bono i U2 objavili video povodom 20-godišnjice koncerta u Sarajevu

ide bono

Poznati irski bend U2 i američki reditelj i autor Bill Carter objavili su video, kojim se obilježava dvadesetogodišnjica koncerta U2 u Sarajevu, održanog 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo.

Video sadrži koncertni snimak poznate pjesme Miss Sarajevo,  koju je bend povodom godišnjice izveo na koncertu u  američkom gradu  Phoenixu, 19. septembra 2017. godine.

Bono i  Bill Carter su ovom prilikom razgovarali o uticaju koji je poslijeratni sarajevski koncert imao na članove benda i njihovu posvećenost humanitarnom radu. Povodom jubileja, Bono je  izrazio želju da pošalje video poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Pjesma Miss Sarajevo  izvorno je nastala za istoimeni dokumentarni film Bill Cartera, snimljen tokom opsade Sarajeva, koji prikazuje svakodnevni život građana u opkoljenom gradu, scene trčanja pod snajperskim mecima i guranje kolica s kanisterima pitke vode.

Tokom protekle dvije decenije, grupa U2 je izvodila ovu pjesmu uz scene iz dokumentarnog filma na raznim koncertima, uvijek u kontekstu aktuelnih društveno-političkih zbivanja u svijetu.

U videu koji je pred nama,  Bono kaže: „Pjesma Miss Sarajevo  može imati toliko različitih primjena. Na ovoj turneji možemo je nazvati „Miss Syria“, s obzirom na njenu ideju herojskog otpora protiv ugnjetavanja“.

Video možete preuzeti s ovog linka:

https://www.youtube.com/watch?v=qR02vUpnWmk

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano