27. Maja 2019.

"Borba" za članstvo Kosova u Interpol

kosovo

Kako se približava sjednica Generalne skupštine Interpola, tako se i zaoštrava retorika Prištine i Beograda po pitanju prijema Kosova u ovu organizaciju.

Naime, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je podršku  za članstvo Kosova u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama zatražio od direktorice Odjeljenja za kontinentalnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florens Mangin, koja je obećala podržati evropski put Kosova.

Florens jev naimev istakla kako će podržati evropski put Kosova i njegovo članstvo u Interpolu, kao i da će raditi na jačanju ekonomske saradnje Francuske i Kosova.

“Kosovo je ispunilo sve kriterijume potrebne za liberalizaciju viznog režima i dobilo neophodnu procjenu i od Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Sada očekujemo jasan potez zemalja članica EU. Nastavićemo naš put reformi po evropskoj agendi. Adresa Kosova je Evropska unija i NATO i mi ćemo slijediti ovaj put”, kazao je Veseli.

Preporuke u vezi lobiranja za članstvo u Interpolu je zatražio i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli od Odbora za vanjske poslove, dijasporu i strateške investicije, ali predsjednica ovog odbora Vjosa Osmani smatra da je prijedlog ministra stigao kasno.

“Insistiramo da u Odboru imamo ministra vanjskih poslova, posebno sada kada je Srbija posvećena povlačenju priznanja Kosova. Sada, nekoliko dana prije glasanja u Interpolu, uputio nam je elektronsku poštu u kojoj se traže naše preporuke, sada je kasno, do sada je trebalo da se završi lobiranje i nema vremena”, rekla je Osmani, a prenosi portal rtklive.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, pak, da je gotovo siguran da Kosovo neće uspjeti da postane članica Interpola, bez obzira na velike pritiske, poručivši da je bolje da se nije ni prijavilo, jer će, kako kaže, doživjeti debakl.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano