26. Maja 2019.

Bosanski jezik uvršten u nastavu u državnim srednjim školama u Novom Južnom Velsu

ide

Ovog vikenda je, prvi puta u istoriji, započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija. Razred učenika građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom, direktorice Bosanske etničke škole u Liverpulu(Liverpool) Đenite Čengić Karup.

Ovaj sjajan rezultat je posljedica napora naših ljudi koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i saradnju Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji uspjeli u toj plemenitoj namjeri. Ovaj puta je vrijedni tim naših građana okupljenih oko BEŠ-a u koordinaciji sa ambasadorom Mirzom Hajrićem, ispunio sve uslove koje je postavilo Ministarstvo obrazovanja, te je pozitivan odgovor dobijen tik pred početak novog semestraj ipakj bio samo formalnost.

Tako će, od sada svake subote tokom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpool High School nastavu pohađati i učenici na predmetu bosanski jezik.  Ovo je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu, jer se ovim činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta naš jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama.

Od ranije, ovaj status, bosanski jezik ima u državnim školama u australskoj državi Viktoriji (Victoria), gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima.

Ambasada Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost i upućuje čestitke svim pojedincima i organizacijama u Novom Južnom Velsu koje su doprinijele ovom važnom uspjehu naše zajednice u Australiji, saopšteno je iz Ambasade BiH u Australiji i na Novom Zelandu.

V. P.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano