24. Aprila 2019.

Bošnjačka zajednica u Saint Louisu ogorčena ubistvom useljenika Zemira Begića

ide

Bošnjačka zajednica u američkom gradu St. Louisu ogorčena je ubistvom useljenika Zemira Begića kojeg su u nedjelju čekićima zatukla petorica tinejdžera, javljaju američki mediji.

Dvojica mladića, starih 15 i 16 godina, uhapšena su odmah u nedjelju, a treći, sedamnaestogodišnjak, u ponedjeljak se policiji predao sam.

Napadača je bilo pet i policija traga za preostalom dvojicom.

Begić (32), koji u SAD-u živi od 1996. godine, napadnut je u jedan sat iza ponoći u četvrti Bevo Hill. Grupa tinejdžera prišla je njegovom automobilu i počela ga razbijati čekićima. Kad je Begić izašao van i suprostavio im se napali su i njega. Izudaran je po glavi, licu i abdomenu. Preminuo je u obližnjoj univerzitetskoj bolnici.

Ogorčeni napadom, pedesetak Bošnjaka okupilo se i blokiralo saobraćaj u dvije ulice u St. Louisu. Optužuju mjesne Afroamerikance za napade.

„Došli smo ovdje tražeći slobodu od Srba, a sada nas ubijaju crnci“, rekao je mjesnom radiju jedan od demonstranata.

Policija je saopštila da napadači jesu Afroamerikanci, ali da izgred nije rasno motivisan, nego se radi o bezumnom i nasumičnom nasilju.

„Nema naznaka da je gospodin bio meta, jer je Bošnjak. Nema naznaka da su se poznavali“, rekao je šef policije u St. Louisu Sam Dotson.

Iako napad nema veze sa situacijom u obližnjem Fergusonu, gdje je policijsko ubistvo crnog tinejdžera izazvalo masovne nerede, cijelo je područje u visokoj napetosti, prenosi Hina.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano