23. Maja 2019.

Bruxelles ponovo traži ukidanje carinskih taksi, Priština ne odustaje

mogherini-pristina

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini sastala se u Bruxellesu s prištinskom delegacijom, koju je u cilju nastavka dijaloga s Beogradom u decembru prošle godine formirao kosovski parlament.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica ponovila je nužnost povlačenja carinskih taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz Srbije, međutim delegacija Prištine poručils je kako takse ostaju dok “Beograd ne promijeni ponašanje”, prenose srbijanski mediji.

Mogherini je ocijenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravnoobvezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, gdje su prethodno postignuti sporazumi primijenjeni i poštovani i gdje se izbjegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu s krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

Nakon sastanka u Bruxellesu, članovi prištinske delegacije ponovili su da odluka neće biti promijenjena sve dok Beograd ne promijeni ponašanje.

“Takse se neće ukinuti bezuslovno, a Srbija mora prekinuti s kampanjom povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti”, kazao je član delegacijePrištine Shpend Ahmeti.

“Naša poruka EU jeste da smo mi spremni razgovarati o otvorenim pitanjima”, kazao je Ahmeti i dodao da to ne treba pogrešno shvatiti spremnost Prištine na bilo kakve kompromise samo zbog priznanja od strane Srbije.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano