26. Maja 2019.

Cerar: Odluka o tužbi protiv Hrvatske ove sedmice

1069040

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedeljak da će njegova tehnička vlada još ove sedmice donijeti odluku o slanju tužbe protiv Hrvatske zbog neizvršavanja arbitražne presude o granici na sud Evropske unije u Luksemburgu.

“Odluku o podizanju tužbe donijećemo još ove sedmice, vjerovatno u petak na redovnoj sjednici vlade”, kazao je Cerar nakon zatvorenog sastanka odbora za vanjsku politiku, na komeje dao najnovije informacije o stanju predmeta oko arbitraže.

Cerar je kazao da je na sjednici bilo i zamisli da se odluka o tužbi prepusti idućoj vladi, ali da su se na kraju svi složili da to učini sadašnja vlada na odlasku, jer se, po njegovim riječima, pozicija Slovenije o sporu nije promijenila.

“Mi u tužbi navodimo da Hrvatka neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo EU-a, te očekujemo da će nam na osnovi naših argumenata sud u Luksemburgu dati za pravo i na određeni način sankcionisati Hrvatsku preko institucija EU-a”, dodao je Cerar.

Po njegovim riječima, sama tužba ne znači da se problem implementacije arbitraže u međuvremenu ne može riješiti bilateralno, to jest da Hrvatska prizna arbitražnu presudu i počne je primjenjivati, javila je Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano