18. Juna 2019.

Cerar za Washington Post: Potreban veći uticaj SAD-a na Balkanu

mirocerar

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar ocijenio je u razgovoru za Washington Post, vođenom tokom boravka u SAD-u proteklih dana, da bi se američka administracija trebala jače angažovati u jugoistočnoj Evropi ako ne želi jačanje uticaja Rusije i Kine u tom dijelu Evrope.

“Ako budu prevladali ruski ili kineski interesi, tu bismo regiju mogli izgubiti”, kazao je Cerar za WP, dodajući da bi prisutnost i angažman SAD-a trebali biti izraženiji.

Šef slovenske diplomatije istakao je u razgovoru da je u srednjoj i istočnoj Evropi, uključujući i Balkan, posebno izražen interes Pekinga za jačanje ekonomskih i političkih veza, pa da se tako i sam više puta sastao s najvišim kineskim dužnosnicima u okviru sastanaka čelnika država srednje i istočne Evrope s Kinom, prenosi Hina.

Iako Slovenija ima samo dva miliona stanovnika, ona privlači dosta interesa za investicije iz Kine, dok je SAD u tom pogledu mnogo manje vidljiv, kazao je slovenski čelnik, upozoravajući da bi povećano zanimanje Moskve i Pekinga u situaciji kad se Trumpova administracija, zbog svoje agende America First, manje angažuje u Evropi, moglo dovesti do promjene geopolitičkih odnosa u dijelu starog kontinenta, posebno na Balkanu.

Mislim da bi bilo vrlo dobro kad bi naši prijatelji i saveznici u SAD-u bili prisutniji u toj regiji, kazao je Cerar u razgovoru za uticajni američki dnevnik koji upozorava da Trumpova administracija predlaže Kongresu budžetske rezove za podršku inostarnstvu, dok Moskva i Peking ta sredstva sistemski povećavaju, jačajući tako svoj uticaj u svijetu.

Slovenskim novinarima koji su pratili njegovu posjetu Washingtonu krajem proteklu sedmice Cerar je, nakon razgovora s državnim sekretarom Mileom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Johnom Boltonom, kazao da je države zapadnog Balkana što prije potrebno uključiti u transatlanstske integracije zbog evropske bezbjednosti i stabilnosti regije, te zbog geostrateških uticaja koji dolaze iz šireg okruženja i svijeta.

Istodobno, kazao je da za SAD dobri odnosi Slovenije s Ruskom Federacijom “nisu problematični” te da je Slovenija uključena u sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Rusija, prema navodima Cerara, na zapadnom Balkanu ima popriličan uticaj, a EU u saradnji s SAD-om u tom pogledu treba pokazati više odlučnosti jer Balkan spada u demokratsku evropsku porodicu kao punopravan član, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano