20. Juna 2019.

Cijene nafte skočile više od pet posto, na najviše nivoe u ovoj godini

images

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice snažno porasle, dostigavši najviše nivoe od novembra prošle godine, jer se članice OPEC-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje i jer je Saudijska Arabija najavila i dalje rezove.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 6,8 posto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 posto, na 55,60 dolara.

Skok cijena nafte na najviše nivoe od lanjskog novembra zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora u o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za daljih pola miliona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Dodatnu podršku cijenama pružilo je zatvaranje dijela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru s proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Reutersa, dio polja zatvoren je prije otprilike dvije sedmice i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom, prenosi SEEbiz.

Američke sankcije Venezueli i Iranu, takođe, ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari investicione Bank of America Merrill Lynch procjenjuju da bi OPEC u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom periodu prošle godine.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, nakon lanjskog carinskog rata koji je poremetio svjetske trgovinske tokove i izazvao usporavanje rasta globalne privrede.

Ako se uskoro postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvije najveće privrede mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizovati, što bi uticalo i na potražnju za energentima.

Naime, već se duže vrijeme usporava rast najvećih svjetskih privreda, posebno kineske i eurozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, među ostalim, i naftom.

Zbog toga će i u idućem periodu podaci o kretanjima u najvećim svjetskim privredama najviše uticati na cijene nafte, kao i podaci o kretanju proizvodnje “crnog zlata” u članicama OPEC-a, ali i u SAD-u.

Tako je kompanija Baker Hughes u petak objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u porastao treći put u posljednje četiri sedmice.

Broj aktivnih postrojenja povećan je prošle sedmice za njih 3, na ukupno 857. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu dana, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dosegnula je početkom godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je do sad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. Ali, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano