19. Juna 2019.

CIK BiH: Rok za podnošenje žalbi 16. avgust do ponoći

Maksida Pirić, glasgovornica CIK-a

Rok za podnošenje žalbi na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH je 16. avgust do ponoći.

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić kazala je Feni da je CIK BiH na svojoj web stranici objavio zaključak o ispravci odluke, kojom su odbijene prijave birača za glasanje izvan BiH i to u dijelu koji se odnosi na pravnu pouku, odnosno na podnošenje žalbi na tu odluku CIK-a BiH.

Rok za podnošenje žalbi je 16. avgust do 24.00 sata, što znači da će CIK BiH žalbe primati i danas do ponoći.

“U odluci, koja je izmijenjena zaključkom, ranije je stajalo da je taj rok 15. avgust do ponoći. Međutim, iako je odluka donesena 13. avgusta, ona to veče nije bila dostupna stranama u postupku – biračima koji su odbijeni, već je bila dostupna tek sutradan ujutro”, pojasnila je Pirić.

Iz tog razloga, dodala je ona, da bi se ispoštovao zakonski rok od dva dana, CIK BiH je donio taj zaključak.

Centralna izborna komisija BiH je na  sjednici 13. avgusta donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za Opšte izbore 2018. godine. Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 77.584 birača.

Na istoj sjednicim Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9.136 birača, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava sadrži identičnu adresu u inostranstvu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano