21. Februara 2019.

Cilj organizovan turizam u Mostaru i Hercegovini

Turizam

Krajnje vrijeme je da se brendiranje i razvoj turizma Mostara i Hercegovine urade na jedan sustavan način, poručio je direktor Ureda za evropske integracije Vlade  ZHK Ivan Jurilj s tribine pod nazivom  “Mostar turističko odredište u evropskim okvirima- stanje i mogućnosti”, koja je održana u Mostaru.

Po njegovim riječima, može se vidjeti da se turizam omasovljuje i krajnje je vrijeme da se napravi sistemska priča o tome šta “želimo od Mostara kao turističkog centra, šta želimo od Hercegovine kao turističke destinacije i kako se prema tome postaviti”.

“Dobra je stvar da je i politika prepoznala to kao temu, i da se o tim stvarima priča i kroz politiku, i kroz institucije. Što više pričamo o tome, vjerujem da ćemo i više raditi i pokrenuti određenu energiju da napravimo sistematski pristup razvoju turizma i promociji Mostara i Hercegovine, kao turističke regije”, istaknuo je Jurilj, jedan od panelista tribine.

Voditeljica službe za privredu Grada Mostara Ivana Marić kazala je kako je Mostar prije 13 godina brendiran upisom na UNESCO-vu Listu zaštićene baštine i da je na taj način prepoznat svugdje u svijetu.

Direktor Turističke zajednice HNK-a Andrija Krešić kao glavni problem naveo je nesređenu zakonsku regulativu.

“Treba se dogovoriti oko podjele nadležnosti i vidjeti šta nam je cilj”, kazao je Krešić, istakavši kako je cilj da “imamo turizam, ali ne ovakav stihijski koji se događa u Mostaru i čitavoj Hercegovini, nego da to bude organizovano”.

Na početku tribine, prisutnima se obratila videolinkom iz Bruxellesa poslanica u Europskom parlamentu Željana Zovko, rekavši kako je Mostar stjecište kulturne raznolikosti. Takođe, dodala je, kako Mostar gradi imidž i postaje najpoželjniji grad za posjetiti.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano