19. Januara 2019.

Članovi Vijeća mladih Mostara predstavili zaključke i odluke simuliranog Gradskog vijeća

bdr

U  Gradskoj vijećnici Mostara, na današnju sjednicu Kolegija gradonačelnika Grada Mostara , pozvani su predstavnici Vijeća mladih Grada Mostara, koji su u maju ove godine organizovali prvu Simulaciju Gradskog vijeća Mostara.

Mladi su predstavili gradonačelniku Grada Mostara Ljubi Bešliću, načelnicima Odjela i glavnoj savjetnici Grada Mostara zaključke i odluke koje je simulirano Gradsko vijece donijelo, koje bi mladi željeli vidjeti realizovane u Mostaru.  Među prijedlozima je i prijedlog odbora za obrazovanje i kulturu, koji je vodila Anja Kresojević, uspostavljanja nove obrazovne metodologije na području Grada Mostara, koja bi se odnosila na uvođenje obaveznih volonterskih sati za učenike, koje bi odrađivali u određenim humanitarnim i kulturnim ustanovama Grada.

Takođe, prijedlog Mirze Lalića, u ime Odbora za ekonomiju i zapošljavanje mladih, koji je zaključio da ustupanjem neiskorištenih zemljišta i građevina koje su u vlasništvu Grada Mostara ponudi investitorima pod koncesiju, ali pod uslovom da mladi ljudi iz Mostara zauzmu 75 posto novostvorenih radnih mjesta. Takođe, zanimljiva je inicijativa da se pod pokroviteljstvom Grada Mostara provede obuka za preusmjeravanje osoba iz suficitarnih u deficitarna zanimanja, te da se stvori fond za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja, koji bi bio finansiran od strane pravnih lica s područja Mostara.

Uz ove prijedloge, predstavljeni su ideje mladih iz Odbora za saobraćak i infrastrukturu da se novi most Avenija-Sjeverni logor) treba hitmo pustiti u saobraćaj kako bi se rasteretile saobraćajne gužve, zatim izgradnja dodatnih parking mjesta u cijelom gradu, posebno u svim neiskorištenim lokacijama kao i neizgrađenom prostoru sportske dvorane. Naglasak su, takođe, stavili i na turizam i to u ruralnim područjima grada, koji bi mogao pojačati turističku ponudu grada.

Predsjedavajući Simuliranog Gradskog vijeća i predsjednik Vijeća mladih Mostara Ivo Čarapina  istakao je važnost u obostranoj komunikaciji između mladih i Gradske uprave Mostara, t zahvalio Gradskoj upravi na podršci u ovom projektu, ali i svim mladima koji su dali svoj doprinos, u nadi da ce se doneseni prijedlozi uspjeti realizovati.

Gradonačelnik Bešlić obećao je nastavak podrške Vijeću mladih Grada Mostara, te naglasio, između ostalog, kako je projekat Mostara kao evropske prijestonice kulture 2024. velika šansa za Mostar, posebno za infrastrukturne projekte, od kojih je izdvojio završetak Kulturno-sportskog centra. Ocijenio je ovo kao jednu veliku promociju Mostara, njegovo pozicioniranje kao turističkih i kulturnog središta Hercegovine, te otvaranje grada svijetu, ali i poziv da se dođe u Mostar, a sve to je i velika šansa za mlade ljude da učestvuju u ovom značajnom projektu, koji je dobio najširu podršku svih relevantnih faktora u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano