18. Juna 2019.

Čović i Dodik pozvali bošnjačke političke predstavnike na formiranje vlasti BiH

FNA_94588

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su u nedelju u Mostaru kako formiranje vlasti na nivou BiH treba uskoro završiti, te su pozvali bošnjačke političke predstavnike da im se priključe i riješe to pitanje.

“Nema niti jednog razloga da uspostva vlasti na nivou BiH ne ide puno brže od dosadašnjeg intenziteta i u narednih tjedan dva taj posao bi trebalo završiti. Pozivamo i treći narod da zajedno s nama rade sve što treba raditi u narednom vremenu”, izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a i ujedno najavio sastanak s predstavnicima SDA u srijedu u Sarajevu.

Nakon sastanka u Mostaru, kome su prisustvovale i delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je naglasio kako dvije stranke imaju krajnje korektan, partnerski i prijateljski odnos koga grade godinama, te kako su saglasni da to partnerstvo treba dalje snažiti.

Čelnik SNSD-a Dodik naglasio je kako je trenutno osnovni izazov u BiH formiranje vlasti na državnom nivou, te je pozvao bošnjačke predstavnike da im se priključe kako bi se proces uspostavljanja vlasti okončao.

“Nedopustivo se kasni, imajući u vidu da je, i hrvatska i srpska politička reprezentacija, već odavno jasna i da u tom pogledu HDZ i SNSD, nose, odnosno čine vođstvo te dvije reprezentacije. Čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture konsoliduje politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje trebamo i da radimo poslove koji su nam propisani zakonom i Ustavom”. kazao je Dodik.

Takođe je dodao kako će se u narednim danima vidjeti da li postoji ozbiljna organizovana opstrukcija formiranja vlasti, te kako će dati odgovore na tu opstrukciju ukoliko ona postoji.

“Pozivamo bošnjačke predstavnike da zajedno završimo formiranje vlasti. Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom šta ko treba da radi”, kazao je Dodik.

Čelnici stranaka na sastanku su, uz ostalo, razgovarali i o evropskom putu BiH, te su se složili kako taj put nema alternative, a riječi je bilo i o reformi izbornog zakonodavstva, koju, kako je istaknuto, SNSD potpuno podržava, jer smatra kako drugi ne mogu birati jednom narodu njegove predstavnike.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano