26. Juna 2019.

Crnogorsko nebo od ljeta će čuvati avioni Grčke i Italije

Crna-Gora-primljena-u-NATO

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković potvrdio je u ponedeljak podgoričkom dnevniku Vijesti kako će italijanski i grčki borbeni avioni od ljeta preuzeti zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore, u okviru NATO-ve misije Air policing.

Jedan dužnosnik NATO-a rekao je da grčki i italijanski mlazni lovci, u okviru istog programa, osiguravaju vazdušni prostor Albanije.

Bošković je kazao da se prije toga mora potpisati sporazum s Agencijom za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA), prenosi Hina.

“Najprije moramo srediti taj sporazum sa SMATSA, kao organizacijom koja treba osiguravati radarsku sliku za Crnu Goru. Nadam se da će to ići vrlo brzo. On može biti potpisan u narednim sedmicama”, najavio je Bošković, napominjući kako je “SMATSA  i do sada bila zadužena za vođenje svih civilnih i vojnih aviona kroz vazdušni prostor Crne Gore”.

Bošković je kazao da tek nakon toga slijedi usaglašavanje s Italijom i Grčkom tehničkih detalja i sporazuma.

Air policing je mirnodopska misija koja ima za cilj očuvanja bezbjednost vazdušnog prostora NATO-a i uključuje stalno prisustvo 24 sata dnevno, 365 dana u godini lovaca presretača, koji su spremni odmah reagovati u slučaju narušavanja vazdušnog prostora. Vrhovna komanda Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) odgovorna je za provođenje misije Air policing.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano