23. Maja 2019.

Crveni krst nastavlja brigu o migrantima u Salakovcu, zaraznih bolesti nema

ide

U Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara trenutno je smješteno 160 migranata i oni za sada, zahvaljujući donacijama, imaju dovoljno hrane i higijenskih potrepština.

Po riječima sekretara Crvenog krsta Grada Mostara Alena Kajtaza, Crveni krstFederacije BiH poslao je garanciju da će prvih petnaestak dana preuzeti brigu o migrantima, kako je već ranije dogovoreno, a neko trajnije rješenje trebalo bi da donesu državne institucije.

Proteklih dana, kaže Kajtaz, u Salakovac su stigle mnoge donacije, tako da hrane i higijenskih potrepština trenutno ne nedostaje.

Apelovao je na građane da više ne donose odjeću i obuću, navodeći kako će hrane i sredstava za higijenu trebati, sigurno, još dugo vremena, kao i nekih medicinskih sredstava – dezinfekcionih sredstava i rukavica.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje, veliki broj migranata, kaže Kajtaz, juče je pregledano i devetoro njih bi trebalo biti hitno upućeno na bolničke preglede radi daljih pretraga. Oni bi trebali na pregled kod pedijatra, urologa, pulmologa, ginekologa i drugo.

Te preglede je, kaže Kajtaz, nemoguće uraditi na licu mjesta.

Dodao je kako zaraznih bolesti nema, te da je situacija po tom pitanju mnogo bolja nego u Bihaću, kao i da su uslovi stanovanja mnogo bolji.

Naveo je i kako bi trebalo sklopiti ugovor s bolnicom kako se pregledi ne bi radili na volonterskoj osnovi nego da se to jednostavno ‘stavi u sistem’.

“Problemi koji su se u početku javili sada su riješeni, sve ide svojim tokom i apsolutno nema razloga da se neko žali na uslove boravka u Salakovcu”, istakao je sekretar Crvenog križa.

Kajtaz je kazao kako očekuje da država trajnije riješi brigu o migrantima, te još jednom ponovio kako se tačno zna čije je to zaduženje.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano